trruenaz
Home / Türkiye'de Yaşam / Türkiye Yolculuğu Öncesi / Uluslararası Öğrencilerin Öğrenim Vizesi Başvurusu

Uluslararası Öğrencilerin Öğrenim Vizesi Başvurusu

Uluslararası Öğrencilerin Öğrenim Vizesi Başvurusu

Türkiye’de öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilerin okula kayıttan önce öğrenim vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. (Bu zorunluluk bazı ülkeleri kapsamaktadır)

Öğrenim Vizesi muafiyeti olmayan bir ülkeye mensup olan uluslararası öğrenci, Türkiye’de bir üniversitede okumaya hak kazandığında, üniversite tarafından kendisine gönderilecek olan “Kabul Mektubu” ile bulunduğu ülkedeki Türk Elçiliğine giderek pasaportuna Öğrenim Vizesi almak zorundadır.

Bu öğrenciler Türkiye’ye öğrenim vizesi almadan, turistik vize ile gelindiğinde üniversiteye kayıt yaptıramaz. Üniversiteler mutlaka öğrenim vizesi talep etmektedir. Öğrenim vizesi de Türkiye sınırları içinde verilmez. Mutlaka geldiğiniz ülkedeki T.C. Büyükelçilikleri ya da Konsolosluklarından almanız gerekmektedir.

Bu nedenle, Türkiye’ye girerken mutlaka öğrenim vizesi ile giriş yapmanız gerekmektedir. Bunun için öncelikle kabul mektubu gerekmektedir. Bu mektup, okula kayıt yaptırma hakkı kazandığınızı belirten resmi bir yazıdır. Bu yazıyla, aşağıda belirtilen evraklarla birlikte ülkenizdeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine ya da Konsolosluğuna başvuru yaparak öğrenim vizesini alabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerinin ve konsolosluklarının listesi – http://www.konsolosluk.gov.tr/

Uluslararası Öğrencilerin Öğrenim Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar

  • En az 1 yıl geçerliliği olan pasaport
  • Türk Elçiliğinden ya da Konsosloluğundan alınmış vize başvuru formu
  • Vesikalık fotoğraflar
  • Üniversiteden gelen öğrenci kabul mektubu / (Akseptans)
  • Vize işlem ücreti

Vize kuralları ülkeden ülkeye göre değişebilmektedir, bu nedenle ülkenizde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği veya Konsolosluğu ile irtibata geçmeniz gerekmektedir. Bazı ülkelerde sizlerden öğrenim ücretinizin ödendiğine dair banka dekontu istenebilmektedir. Mağduriyet yaşamamanız için ülkenizdeki T.C. Temsilciliği ile iletişime geçmenizi öneririz.

Öğrenim Vizesi ile Türkiye’ye giriş ve okulunuza kayıt yaptırdıktan sonra, 30 gün içinde (bazı ülkelerde 90 günlük öğrenim vizesi verilmektedir) öğrenim vizenizi  İkamet Tezkeresi’ne dönüştürmeniz gerekmektedir. İkamet Tezkeresi işlemlerini eğitim kurumunuzun bulunduğu ildeki Göç İdaresinde yaptırmalısınız. İkamet tezkeresini almak için öncelikle internet üzerinden randevu alınması gerekmektedir.

İkamet Tezkeresi ile ilgili bilgi ve randevu için buraya tıklayın.

NOT: Öğrenim vizesi tek girişli olup bu vizeyle Türkiye’ye giriş yaptığınızda çıkış yapmadan önce ikamet tezkeresine başvuru yapmanız gerekmektedir. İkamet tezkeresi başvuru yapmadan çıkış yaptığınız takdirde öğrenim vizeniz iptal olacaktır ve tekrar Türkiye’ye gelirken öğrenim vizesi almanız gerekmektedir. Bu durumda olan öğrencilerin mağdur durumuna düşebileceğini unutmayınız.

Uluslararası Öğrenciler İçin Öğrenim Vizesi İstenmeyecek Durumlar:

  1. İlgili kuruluşların öğrenimlerine izin vermesi kaydıyla orta ve yüksek öğrenimini Türkiye’de tamamlayıp, ikametlerine 1 yıldan fazla ara vermeden lisans ve lisansüstü öğrenim yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerden,
  2. Türkiye’de çalışma ve ikamet izni bulunan yabancı uyrukluların çocuklarından,
  3. Öğrenim Vizesi Muafiyetine sahip ülke vatandaşlarından

Eğer 5203 Sayılı Kanunla Tanınan Haklara İlişkin Belge (MAVİ KART) sahibi iseniz Öğrenim Vizesi almanıza gerek yoktur.

Mavi Kartla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer daha önce Türkiye’de bir üniversiteye kayıtlıysanız ve dolayısıyla öğrenim vizeniz veya ikamet tezkereniz varsa ve hiç kesinti meydana gelmeden başka bir okula geçiş yapacaksanız, yurtdışına çıkıp öğrenim vizesi ile Türkiye’ye giriş yapmanıza gerek yoktur. Bunun yerine, yeni kazandığınız okula kayıt olduktan sonra, okuldan alacağınız öğrenci belgesi ile birlikte var olan ikamet tezkerenizi o ildeki Göç İdaresinden uzatmanız/değiştirmeniz yeterlidir.

Çifte vatandaş olup uyruklarından biri T.C. vatandaşlığı olan öğrencilerin öğrenim vizesi almasına gerek yoktur.

Bununla birlikte Turistik Vize ya da vizesiz Türkiye’ye giriş yapma hakkına sahip bazı ülke vatandaşlarının da Öğrenim Vizesi almalarına gerek yoktur. Ülkenizdeki Türkiye Cumhuriyeti Temsilciliği ya da bizimle irtibata geçerek Öğrenim Vizesine muhatap olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Student in Turkey, İkamet Tezkeresi’nin çıkartılması süreci ve tüm resmi prosedürlerin yerine getirilmesinde profesyonel danışmanlık yapmaktadır. Sorularınız için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

 

 

Türkiye’de Yurtlar ve Konaklama İmkanları başlıklı makalemizi okumak için buraya tıklayın.

Bizi facebook sayfamızdan da takip edebilirsiniz.

8 comments

  1. Ugandalıyım ve Mezun olur olmaz ülkeme döndü Annemin hastalığı nedeniyle, Ve 6 ay kaldıktan sonra yüksek lisan yapmak isteyip te oturma izni yanı ikametgahm kayıp bana yardımcı olur musunuz

  2. Ben Özbekistan vatandaşı Haliç Üniversitesine ön kaydımı yaptıran ve elimde Üniversitenin davetiye kağıdı da olan bütün evraklarımı hazırlayıp Türk konsolosluğuna sundum.Ama bana Göç idaresi ne zaman onaylarsa ozaman sizi bilgilendiririz dediler.Öğrenci vizemi daha hızlandırılmasını bana bu hakkı tanımanızı rica ediyorum

  3. rusya vatandaşıyım.t.c vatandaşı değilim.üniversiteyi türkiyede okumak istiyorum 2 aylık turist vizem var .bununla kabul mektubu aldığım okula kaydımı yaptırıp okuyabilirmiyim yoksa öğrenim vizesi alıp sonra kayıt mı yaptırmam lazım.

  4. Merhabalar ben ırak türkmen vatandaşıyım yaklaşık 4 yıldır türkiye’de yaşıyorum ve bu yıl üniversiteyi kazandım, 99 ile başlayan uluslararası koruma kimliğim var. Ben şimdi öğrenci ikameti almak istiyorum ama vizem yok. Nereye başvuru yapamam gerekiyor ve Türkiye dışına çıkmam gerekiyor mu. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir